24.9.10

Vídeo sobre l'ensenyament en occità

J'apprends avec deux langues from piget on Vimeo.



Portem aquí un vídeo sobre l'ensenyament de la llengua occitana a l'estat francès.
És del tot recomenable. És en llengua francesa i occitana.

Moltes gràcies al blog de "Ma vida amb ieu" per aquesta gravació!!!

Ma vida amb ieu: Apreni amb doas lengas: "d'agachar e de far virar: J'apprends avec deux langues from piget on Vimeo."

23.9.10

república personal: Solidaritat catalano-gal·lesa: Pont Cymru-Cataluny...


república personal: Solidaritat catalano-gal·lesa: Pont Cymru-Cataluny...: "Durant la passada Diada de l'11 de setembre, tot fent un volt pel passeig Lluïs  Companys, a l'altura de l'Arc de Triomf,  m'endinso en  la ..."

Els companys de República personal.blogspot.com es fan ressó de la nostra parada i d'informació general sobre la història i situació actual de la llengua gal.lesa.

Des d'aquí, una abraçada.
Pob Hwyl!!!

Parada de l'associació "El Pont" a l'Onze de Setembre


Un any més, l'Associació cultural Catalunya-Cymru "El Pont" ha tingut una parada a la mostra d'entitats de l'Arc de Triomf de Barcelona que organitza per la Diada l'entitat "Gent de la Terra".
A la parada es va poder comprar llibres en llengües celtes, banderes de les nacions celtes, recollir informació sobre la situació de la llengua gal.lesa i resoldre dubtes sobre temes més turístics o culturals.
Destacar com sempre que per la parada es varen passar molts amics de l'entitat i nova gent amb interés per la realitat gal.lesa.

Per molts anys!!!!

Conferència sobre Catalunya de Matthew Tree




Us deixem el link de la conferència sobre la realitat catalana que va fer l'escriptor anglès Matthew Tree a un grup d'estudiants nord-americans.
Exposició en llengua anglesa recomenable per a introduir-se en la realitat catalana.


http://www.vilaweb.tv/?video=6336

L'aranès, llengua oficial a Catalunya


Ahir, el parlament de Catalunya, en una de les seves darrers sessions abans de les eleccions, ha aprovat la llei de l'aranès.
Aquesta llei fa història en el sentit que és un pas més en el reconeixemnt oficial de la llengua aranesa (subvariant dialectal del gascó, dialecte de l'occità).
Així, Catalunya passa a ser potser la única zona europea amb 3 llengües oficials.
L'aranès esdevé així oficial a Catalunya i llengua prefernt de l'administració a Aran.
Com va dir el mateix síndic d'Aran, Sr.Paco Boya, aquesta llei pot salvar una llengua que en l'àmbit parlat éstà en una situació crítica.

8.9.10

"21 dán/poemes/poemas", de Tomás Mac Síomóin




Oferim l'excel.lent notícia, avançada pel blog "Innisfree1916" de Chesús Yuste, que l'escriptor afincat a Catalunya Tomás Mac Síomoin ha publicat un recull de poemes propis en llengua irlandesa i els ofereix en versió trilíngüe irlandès/català/espanyol.
El llibre ha estat publicat per l'editorial irlandesa Coísceim.

Whisky Galore

Portem aquí, aprofitant la pel.lícula "Whisky galore" del 49, un extracte de la mateixa i un anunci humorístic basant-se en ella.
És segurament un seguit de tòpics sobre una comunitat d'illa aïllada, gaèlica i amb una estimació per l'"aigua de vida" del tot demostrada. Però és distreta de totes totes...
La novela homònima de Compton Mackenzie és de 1947, i es basa en un enfosament d'un vaixell (SS Politician), carregat, entre altres, de milers de botelles de whisky, davant de la costa de l'illa de les Hèbrides anomenada Eriskay.


Una mica de la pel.lícula per ambientar-nos en aquesta illa ficccional...




Anunci de la cervesa Tennent's aprofitant "Whysky Galore" (i amb un troç en gaèlic també...)